Hej derude!
Jeg havde en dejlig aften med tøserne i går med vin og Bezzer Wizzer - sådan!
I dag står den på bagning. Jeg forberedte dejen til dette LÆKRE Ølands hvedebrød i går, og lod det hæve på køl natten over, så det var klar til at blive bagt i gryde i dag.
Oh my sweet Lord - det smager fantastisk!
Lidt om Ølands hvedemel
Ølandshvede er fra Øland i Sverige. Brød af ølandshvede har en udtalt sødme og dybde i smagen. Det høje indhold af protein og gluten giver mulighed for deje med stor elasticitet og brød, der holder saftighed længe. Ølandshvede er en af de få oprindelige hvedetyper, der har fulgt klima og mennekser i Norden tilbage fra tidernes morgen. Ølandshveden lå mange år gemt i Nordens genbank. Per fik en lille håndfuld, som nu er blevet til marker, både på Mørdrupgård og hos de bønner, han arbejder tæt sammen med for at dyrke unikke kornprodukter.
(Taget fra bag på melposen)
Købes i Superbrugsen for ca. 45 kr for ca. 2 kg.
Her kommer min egen opskrift:
10 g gær
5 dl vand
½ dl yoghurt naturel
2 tsk salt
400 g Ølands hvedemel
250 g alm hvedemel
- Rør gær og salt ud i vandet. Tilsæt yogurten og rør lidt mere.
- Rør melet i - det skal ikke æltes. Der skal muligvis lidt ekstra mel i, hvis du føler, at dejen er for fugtig.
- Dejen er færdig når den er glat og meget elastisk.
- Dæk til med film og sæt på køl i 10-12 timer.
Vente vente
- Tag dejen ud af køleskabet og vend den forsigtigt ud på et rent bord med lidt mel på. Fold den tre gange ved at hive let ud i siden og fold ind over dejen.
- Lad hæve i skålen igen i 2 timer på køkkenbordet ved stuetemperatur.
- Efter 1½ time tager du den gryde du vil bruge til bagningen og sætter på risten inde i ovnen. Tænd på 250 grader varmluft.
- Når ovnen er klar tager du gryden ud, drysser lidt mel i bunden og vender forsigtigt dejen ned i. Det er vigtigt, at du gør det forsigtigt så du ikke slår luften ud af den.
- Bag med låg på gryden brødet i 30 min. Efter 30 min tager du låget af, skruer ovnen ned på 225 grader og bager færdigt i 15 min.
- Tag brødet ud og vend det over på en rist, hvor det skal køle ned. Når det er lunkent er det spiseklart.
Server med smør - det smager fantastisk!
Etiketter: Brød, Mad, Opskrifter